marți, 31 august 2010

O familie de artisti in templul unei vechi pasiuni – pictura

              
    La galeria Institutului Irecson s-a deschis expozitia unor nume cu un profil bine conturat in perimetrul plasticii romanesti contemporane, Cristiana Calinescu Fodor si Vasile-Iulian Fodor. Momentul s-a derulat in paralel cu o serata literar-muzicala, cu inflexiuni orientale, impartasind auditoriului ceva din mitologia unui tinut al contrastelor : India lui Tagore si Eliade, in viziunea unui scriitor roman din Australia.
    La inaugurare au participat reprezentanti ai mass-media, ai vietii culturale si universitare bucurestene, cat si colegi si apropiati ai celor doi artisti : Doina Ghitescu, Marin Raducu, Dan Stanca, Florina Ilis, Angela Tomaselli, Tudor Meiloiu, Victor Parhon, Monica Gorovei, Cornelia Victoria Dedu, Marius Tita,  Vlad Bedros, Vasile Celmare , Titus Vajeu s.a.
    Exista o anume serenitate a artistei Cristiana Fodor care s-a transferat netulburata si asupra penelului ei. Totusi, ea nu e decat expresia unui necesar efort de explorare si cizelare a sinelui . Tablourile ei pot recompune o intreaga atmosfera , sensibile la ritmul vivaldian al sentimentelor .
    Cu un bogat si sugestiv “trecut” expozitional, discipola maestrului Corneliu Baba a parcurs nenumarate registre si limbaje plastice, demonstrand peste tot aceeasi limpede masura si aceeasi salutara modestie : ilustratia de carte, lucrari de arta decorativa, restaurare de pictura murala, si de icoane. A beneficiat  de numeroase calatorii si stagii de documentare in spatiul european ( Ungaria, Rusia, Franta, Italia, Elvetia, Germania ).
    Actuala sa iesire in arena , alaturi de mai tanarul ei confrate, Vasile-Iulian Fodor se doreste a fi inca o provocare adresata vizitatorului, prin intermediul culorii (indeosebi in tonalitati de rosu , verde si albastru) si al unui recitativ cromatic axat pe o gama rece (v. lirismul discret al naturilor statice , transparentele  florilor sau acuitatea portretisticii).
    Desi la varste si praguri diferite ale stilisticii, cei doi artisti au dat masura reala a valentelor lor creatoare, constituindu-se intr-un original duet vizual, elogiat de public si omologat de cunoscatori.
    Expozitia de la Institutul Irecson, fara a genera un anume disconfort de vocabular sau de situare ideatica, poate fi vazuta ca o punte  intre generatii ; ea confera vizibilitate si eleganta estetica.
    Parcurgand-o, nu ai in fata numai un decor, ci insasi fiinta , spiritul celor ce-au construit-o.


Armand Steriadi – septembrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu