sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Bijuterii de portelan la Galeria Posibila



    La Galeria Posibila a avut loc expozitia Stefan Caltia / Cesti cu plante de pe deal. Aceasta reprezinta o colaborare intre Atelierul de creatie Wagner, promotor al unor colectii de portelanuri unicat sau de serie limitata si cunoscutul artist plastic Stefan Caltia. Prin harul maestrului, obiectele din portelan devin personaje, capata individualitate, se inalta si devin veritabile obiecte de arta. Desenele inspirate ale maestrului, unice, reprezentand motive vegetale devin tot atatea bucurii ale sufletului. Povestea creata de artist in colaborare cu Casa Wagner constituie un proiect inedit pentru scena artistica din Romania. Artista Ana Wagner a declarat: “Prezenta lui Stefan Caltia alaturi de Atelierul de creatie Wagner ne-a inspirat si ne-a intarit increderea de a duce mai departe acest unic si rafinat proiect”.

    Atelierul Wagner – arte frumoase si povesti, magazinul situat pe Bulevardul Carol la nr. 39 precum si salonul de prezentare “Maison de la Porcelaine” ofera vizitatorilor ocazia de a admira portelanuri unicat sau in serie limitata, posibilitatea de a vedea cum se decoreaza obiectele din portelan, sau pur si simplu, de a savura o ceasca de ceai pe terasa salonului.
    Galeria Posibila infiintata in 2003 de catre Matei Caltia,fiul maestrului Stefan Caltia a luat nastere cu scopul de sprijini si promova o generatie tanara de artisti. Ștefan Câlția și-a expus operele în numeroase expoziții în Norvegia, Elvetia,Tarile de Jos, Danemarca și, bineînțeles, în Romania. Picturile sale au fost achiziționate de către, printre altele, Muzeul de Arta Contemporana din Oslo, Norvegia, Muzeul de artă fantastică de la Gruyer, Elvetia, precum și de către Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Brukenthal din Sibiu.

    Colaborarea dintre cele doua galerii, Galeria Posibila si Wagner – arte frumoase si povesti, ambele de un nivel si rafinament cu totul special in peisajul artistic romanesc a constituit un real succes spiritual. Astfel, publicul fidel a fost prezent intr-un numar impresionant. Printre invitati s-au numarat distinse personalitati din lumea culturala, politica si de afaceri precum si numerosi jurnalisti. Reprezentand un moment important pentru creatia  lui Caltia cat si pentru domeniul picturii pe portelan de la noi, expozitia reuneste 80 de obiecte de portelan si de asemenea, un tiraj de 40 de litografii. Artistul exploreaza astfel teritorii noi in creatia sa, iar universul portelanului se imbogateste cu amprenta unui mare creator. Cescutele de ceai devenite veritabile bijuterii artistice prin talentul maestrului expuse alaturi de cosuletele pline de soiuri de ceai foarte diverse compun un univers intim si placut care predispune la meditatie si regasire. Parfumul ceaiului, contururile vii ale plantelor transfigurate pe suprafata portelanului fin, delicatetea cescutelor, armonia cromatica si stilistica, toate acestea invita iubitorii de arta si frumos sa descopere cea mai  pretioasa colectie de portelanuri pictate manual a anului 2010.
    Expozitia va fi deschisa intre 6 noiembrie 2010 si 29 ianuarie 2011, in zilele de joi, vineri si sambata intre orele 16-20.

Speranta  Stefanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu